Palvelut varusmiehille

Aukioloajat

  • sotilaskoti ma-pe klo 9-21 & la-su klo 16-20.30
  • kioski ma-pe klo 17-21, pyydä muina aikoina henkilökuntaa kioskiin
  • grilli/pizzeria ma-pe klo 17-21 & su klo 9-23
  • kirjasto ma-pe klo 18-21 & su klo 18-20.30

Sotilaskoti

Sotilaskoti on varuskunnan keidas, paikka, jossa varusmiehet voivat viettää vapaa-aikaa ja tavata ystäviä ja kotiväkeä. Sotilaskodissa ei toki ole ostopakkoa vaan siellä voivat varusmiehet viettää aikaansa muutoin. Sotilaskodissa noudatamme samoja hyviä käyttäytymistapoja kuin palveluksessakin.

Sotilaskodin oma leipomo valmistaa jokaisena arkipäivänä suussa sulavia munkkeja, viinereitä ym. makeita kahvileipiä sekä suolaisia välipaloja, mm. sämpylöitä ja leipiä. Sotilaskodissa on myytävänä suklaata, makeisia, ja virvokkeita. Koska tuemme puolustusvoimien koulutusta ja toimintaa terveempien elintapojen vahvistamiseksi, on tarjolla vaihtoehtoja kuten proteiinipatukoita ja –juomia sekä esim. pähkinöitä. Valikoimassamme ovat myös nikotiinivalmisteet. 

Sotilaskodissa on miehistösalissa piano. Henkilökunta, sisaret ja asiakkaat nauttivat mielellään pianon soitosta, ole hyvä ja soita!

Sotilaskodissa on tavallisina arki- iltoina käytössä kolme itsepalvelulinjastoa ja viisi vapaaehtoista sisarta palvelee kassoilla. Kulkusuunta sotilaskodin linjastoille on ainoastaan myyntialueen portista. Maksuvälineinä käyvät käteinen raha, pankkikortit, Visa Electron ja sotilaskodista ostettu maksukortti.

Astianpalautuspiste löytyy opasteen alta ja pyydämmekin ystävällisesti palauttamaan astiat niille merkityille paikoille. Toivomme jokaisen siistivän oman jälkensä iloksi seuraavalle munkkikahvien nauttijalle. Älä vie astioita yläkertaan kirjastoon tai alakertaan, vaan nauti syötäväsi ja juotavasi keskikerroksessa. Kiitos.

Kioski

Sotilaskodin ollessa kiinni sinulla on mahdollisuus ostaa virvokkeita ja suklaapatukoita yksiköiden automaateista.

Pohjakerroksen kioskista löydät kioskitavaroiden lisäksi hygieniatuotteita, jonkin verran varustarvikkeita, veikkauspisteen ja aikakauslehtiä. Kioskin vieressä on pullonpalautus-automaatti muovisille panttipulloille ja tölkeille! Tuothan kaikki palautuspullot automaattiin eikä roskakoreihin! 

Grilli / Pizzeria

Pohjakerroksen grillistä voit ostaa iltaisin hampurilaisista suosittuihin makkaraperunoihin, pizzeriasta
suolaisen nälkään Gines tai vaikka Soden paras oman maun mukaan. Pizzavalikoimaan on tulossa uutuuksia! Olethan huomannut  salaattikärryn, josta voit itse annostella salaatit ja mausteet annokseesi.

Kirjasto

Sotilaskodin kirjasto palvelee ylimmässä kerroksessa varusmiehiä. Kirjaston lukusalissa on luettavissa sanomalehtiä lähes kaikilta varusmiesten kotipaikkakunnilta, yli sata sanomalehteä. Lukusali on avoinna aina kun sotilaskoti on avoinna.

Kun ilmoittaudut kirjaston käyttäjäksi, saat kirjastokortin ja voit lainata kirjoja ja lehtiä. Kirjastosta löytyy lainattavaksi niin kauno- kuin tietokirjallisuuttakin samoin pääsykoekirjoja ja nuotteja. Kirjastossa voit myös lukea aikakauslehtiä, joita tilaamme noin 70 erilaista. Osaa aikakauslehtiä voit myös lainata.

Kirjastoon kannattaa esittää toiveita hankittavista kirjoista ja tilattavista lehdistä. Laina-aika kirjoille on 3 viikkoa ja lehdille 2 viikkoa.

Kirjastossa on kolme tietokonetta varusmiesten käytössä sekä yksi kone, jolla voit selata kirjastoaineistoa. Internet-huoneesta löytyy 10 tietokonetta, joissa on internetyhteys. Näin sinun on mahdollista käyttää sähköpostia tai hoitaa pankkiasioitasi. Kirjaston tiloissa on käytettävissä langaton verkko, joten voit kirjautua myös omalla koneellasi internetiin. Internet-huone on käytettävissä aina, kun sotilaskoti on auki.

Sotilaskoti maastossa

Kun varusmieskoulutuksessa on edessä maastoharjoitukset tai leirit, on sotilaskoti myös paikalla aina, kun harjoituksen tai leirin järjestävä yksikkö tilaa meidät. Sotilaskotiyhdistyksellä on käytössä sotilaskoti Hoikanportin ampumaradalla ja leirikodit Vuosangassa ja Rovajärven ampuma-alueella sekä 2 myyntiautoa. Hoikanportin sotilaskoti palvelee Puolustusvoimien tilauksesta peruskauden ammuntojen aikana ja leirikodit sotaharjoituksien ja maasto-harjoitusten aikana. Muilla kuin leirikotien alueella tapahtuvissa harjoituksissa sotilaskoti-palvelut hoidetaan myynti-autoillamme.

Leireilläja maastossa maksuvälineinä käy Visa Electron ja pankkikortit, mutta varaathan mukaan myös käteistä. Maastossa saattaa olla katvealueita, joissa maksupäätteet eivät toimi.

Leiri- ja maastotoiminnan hoitavat kokonaisuudessaan vapaaehtoiset sisaret.  Tavataan siis harjoituksissa ja leirillä.  Maastossa mummokin on aarre!

Vapaa-ajan vietto

Sotilaskotitarjoaa varusmiehille monia mahdollisuuksia viettää vapaa-aikaa varuskunnassa. Sotilaskodissa on kirjaston ja lukusalin lisäksi pohjakerroksessa  biljardipöytä ja TV:n katselumahdollisuus sekä XBOX one ja Playstation3.

Varusmiestoimikunnalta (VMTK:lta) on lainattavissa monenlaisia pelejä ja elokuvia.  Valikoimaa uudistamme VMTK:n esitysten perusteella jatkuvasti.  Ota siis reilusti yhteys VMTK:hon.  Vapaa-aikaa varten hankimme myös erilaisia urheiluvälineitä (tehtyjä hankintoja ovat mm. sählyvälineet, golfverkko ja -mailoja Heikinhallissa sisäharjoittelua varten, paininukke). Voit käydä pelaamassa Kajaanin 9 -reikäisellä golfkentällä tai Kajaanin keilahallissa sotilaskotiyhdistyksen tukemana. Golflippuja saat sotilaskodista ja VMTK tiedottaa keilavuoroista. Voitkäydä myös mainiossa Kajaanin kaupungin teatterissa. Kun menet varusmiespuvussa teatterin lippuluukulle, pääset yhdistyksen kustantamana näytöksiin. 

Järjestämme erilaisia tilaisuuksia yhdessä VMTK:n kanssa. Yksi mieleenpainuvimmista on varmaan kotiuttamiskonsertti.  Muita tapahtumia järjestämme, kun saamme hyviä toiveita varusmiehiltä ja tilaisuudet saadaan sovitettua teidän palvelusaikatauluihin.

Hengellinen toiminta

Sotilaskotiyhdistys toimii varuskunnan kirkollisen työn kanssa hyvässä yhteistyössä. Heti palveluksen alkaessa lahjoitamme tulojumalanpalveluksessa jokaiselle sotilaan virsikirjan. Mikäli haluat varusmiespalveluksen aikana suorittaa rippikoulun, yhdistys on mukana konfirmaatiossa ja lahjoittaa jokaiselle rippiristin.  Yhteiset joululaulut kuuluvat kirkollisen työn ja sisarten jokavuotiseen ohjelmaan sotilaskodissa.  Hiljaisessa huoneessa sotilaskodin toisessa kerroksessa voit rauhoittua tai vaikkapa soittaa yhdistyksen pianoa.  Toinen piano meillä on sotilaskodissa. Soittotaitoinen varusmies, ole hyvä ja soita ja ilahduta itseäsi ja muita sotkun asiakkaita! 

Muuta

Varusmiespalvelukseen kuuluu myös toimiminen erilaisissa tehtävissä sotilaskodissa: sotilaskodin lähetteinä tai sotkupartiossa.  Myös kuljetustehtävät yhdistyksen pikkubussilla ja myyntiautoilla ovat osa palvelusta. Näihinkin tehtäviin kannattaa suhtautua samalla tavoin kuin muuhun koulutukseen.

Sotilaskotiyhdistys palkitsee kunnostautuneita varusmiehiä. Onnistuneen autokeikan tai sotkutyön jälkeen voit saada kahvilippuja, joilla voit maksaa ostoksiasi sotilaskodissa. Kotiutumisen yhteydessä jaamme yleensä jokaiselle kotiutuvalle jonkin läksiäislahjan. Kotiuttamisparaatissa palkitaan sotilaskodin stipendillä jokaisen yksikön hyvin palvelleita varusmiehiä.